Naše růžovky

Naše růžovky

Znáte už naše krásky? A znáte je osobně?

Pokud ne, rádi vám je představíme, pak už je to na Vás.

Každoročně vyrábíme „roséčko” z odrůdy Zweigeltrebe, které je naší stálící už nějaký ten rok. Podařilo se nám na něj získat i ocenění na výstavě, což nás samozřejmě těší, ale především nám moc chutná, proto jsme se rozhodli z něj letos udělat i verzi na Frizzante, ale to je zase jiná kapitola. Náš roséčkový Zweigel nás prostě nikdy nenechá. V čem je výjimečný? Skvostná růžová barva, letní ovocná zahrádka pod nosem a v chuti rozplývající se jahodovo-krémové tóny. Na letní dny jak dělané!

My se v našem Zweigelu nikdy nespleteme a víme proč.

K naší stálici děláme druhým rokem Frankovku verzi klaret. Minulý rok při prvotní výrobě se nám taktéž podařilo získat ocenění, což nás usvědčilo v poctivosti výroby tohoto vína. Líbí se nám tohle moderní zpracování modré odrůdy, a tak v tom pokračujeme a doufáme že pokračovat budeme, protože nás to baví. Je to hravé víno, velmi ovocité a úžasně svěží, díky své vyšší kyselince. Pro toho, kdo nezná vína „klaret”, jsou to vína z modrých odrůd vyrobená jako vína bílá, s tím že se vůbec nemaceruje (luhování slupek spolu s moštem před lisováním). Hrozny se musí ručně šetrně posbírat a dopravit co nejrychleji rovnou do lisu, kde se lehce stlačí. Nejvíc si užíváme barvu tohoto vína a když přidáme ovocné aroma a chuť, není o čem… jedním slovem úžasné.

Do třetice zde máme naše „poprvé”. Je tím Modrý portugal Rosé, pro nás neznámé v této verzi, vždy jsme tuto odrůdu používali na výrobu červeného vína, ale letos to nabralo úplně jiný směr. Ze začátku jsme si nebyli jistí, zda to chuťově bude to pravé, co od toho očekáváme, ale opak byl pravdou, ukázala se nám krásná výraznější lososovitá barva s ještě zajímavější chutí. Vyšší zbytkový cukr podpořil aroma květového medu a lučních bylin, což v komplexu vytvořilo něco pro nás dosud nepoznaného! Absolutní překvapení a vaše zpětná vazba, nám tenhle skvost potvrdila. Nakonec mohu jen říct, že před sebou máme krásné tři ovocité vína, které nám dělají radost. Naše vinice na „Hovoransku” nám opravdu dává užasné a zdravé hrozny, které po celý rok připravujeme, aby mohlo vzniknout jedinečné víno. Jak s hrozny naložíme je samozřejmě na nás vinařích, ale jsme přesvědčeni že naše rozhodnutí jsou ta správná.

Teď už je jen na Vás vyzkoušet a prožít s námi kousek Slovácka z naší vinice uvnitř láhve. Tak na zdraví.

Vaši vnuci

Add Comment

Phone: +420 725 745 620
Provozovna: Biskoupky 13, 664 91
Sídlo: Horní 759/7, Brno 639 00