Rok u vnuků

Rok u vnuků

Blíží se konec roku, vánoční svátky, shon, ale i rodinná pohoda. U nás to není naopak, nejen ve vinařství, ale i doma s rodinou se chystáme na vytoužený odpočinek po náročném roku plného úkolů.

Pojďme si shrnout jaký byl rok? Co se nám podařilo a jak to ve vinařství žilo.

Na začátku roku jsme si vyčlenili cíle, které bychom chtěli dosáhnout a myslím si, že se nám to dařilo. S podporou rodiny i kamarádů, které okolo sebe máme to šlo lépe.

Jeden z prvních cílů bylo připravit půdu na novou výsadbu, kterou jsme uskutečnili na přelomu dubna/května. Na nově pořízeném pozemku vedle naší vinice v trati Hovoransko bylo za potřebí rigolovat půdu se zeleným hnojením, zapravit půdu na výsadbu, a především vytyčit a vyměřit pozemek na budoucí vinohrad. Samotná výsadba s pomoci rodiny proběhla na výbornou, vše jsme zvládly za jediný den, i když nám ze začátku počasí nepřálo. Necelých dva tisíce hlav u nás zakoření na několik desítek let. Vybrali jsme tři odrůdy, které se do naší půdy hodí a kterým se v budoucnu chceme věnovat. Za skvěle připravené sazenice chceme poděkovat prof. Krausovi a jeho týmu.

Dalším cílem bylo dodělat, resp. dostavět novou halu pro zrání, školení i skladování lahví. Byl to velmi náročný úkol, který jsme si vzali na svá bedra, ale podařilo se. Od začátku roku týden, co týden jsme se blížili k vytouženému snu, a to mít novou moderní skladovací halu, klimatizovanou, která nám usnadní především práci a zajistí větší kapacity pro výrobu vína v budoucnu. V polovině prosince jsme zahájili stěhovaní z kvelbeného sklepu, kde jsme doposud víno skladovali a nadělili jsme si tak nejlepší vánoční dárek, jaký jsme mohli. Zastavte se u nás, nebo na degustaci, rádi vás provedeme.

S novou skladovací halou se pojí i další úkoly, které jsme si stanovali, ale realizovat je budeme až příští rok. Rekonstrukce lisovny a prostor pro zpracování hroznů a revitalizace kvelbu ve kterém jsme doposud víno skladovali. Prostory jsme přes zimu zatím vyklidili a nachystali, po novém roce započneme.

V neposlední řadě je potřeba se ohlédnout za samotnou výrobou vína. Našim cílem je vyrábět vína svěží, tak aby především chutnali nám i vám. Většinou v nerezových tancích. Také vína elegantní, zrajících na sudech červená i bílá

Vinobraní letos proběhlo hladce, hrozny byly zdravé a nově pořízené technologie (lis, odstopkovač), které jsme loni pořídili nám výrazně ulehčili práci. Velké poděkování patří rodině a kamarádům, kteří nám pomáhali od začátku až do konce!

Poslední dva roky jste si oblíbili naše ,,růžovky” a to Zweigeltrebe Rosé ve verzi Frizzante a víno klaret. Podařilo se nám na tyto vína získat i nějaké ocenění, čehož si vážíme a víme, že tohle umíme. Váš zájem a naše předčasně vyprodané zásoby o tom dost vypovídají. Začínají se pomalu z těchto vín stávat vlajkové lodi. Rozhodli jsme se tedy, že vyrobíme do zásoby jednou tolik. Snad bude letos dost pro všechny.

Novinkou pro nadcházejí rok, bude odrůda Hibernal ze Staré hory v Čejči a také Kupáž odrůd Rulander a Sauvignon z trati Hovoransko, pro kterou připravujeme speciální vydání. To necháme jako překvapení, ať se máte na co těšit.

Další rok nás čekají nové úkoly, jako třeba rekonstrukce, úprava okolí vinařství, nové odrůdy a vína v nabídce. Těšíme se na nové výzvy a budeme rádi, když k nám přijedete a vše uvidíte na vlastní oči, zažijete příjemnou degustaci našich vín a k tomu zakousnete i něco dobrého z naší kuchyně. Víno a dobré jídlo k sobě prostě patří.

Na závěr článku, bychom Vám chtěli poděkovat za skvělý rok a za přízeň, také podporu, které se nám dostává. Děláme to rádi a děláme to pro Vás.

Přejeme vám klidné a nerušené svátky vánoční v kruhu koho máte rádi. Načerpejte energii a chuť do Nového roku. Připijte si dobrým vínem a v dalším roce na shledanou.

Zdraví a lásku přejí vnuci.

autor. Zbyňa Dohnálek

Phone: +420 725 745 620
Provozovna: Biskoupky 13, 664 91
Sídlo: Horní 759/7, Brno 639 00