Speciální díl: Nová výsadba

Speciální díl: Nová výsadba

Jak již bylo patrné z našich příspěvků na sociálních sítích, pilně jsme se připravovali na velmi důležitý milník našeho vinařství a tou byla výsadba nové vinice. Po náročných přípravách nového pozemku jsme konečně mohli přistoupit k samotné výsadbě nových keřů révy vinné.

V tomto článku se ohlédneme, jak taková příprava vlastně probíhá a co je nutné udělat pro samotnou výsadbu, jelikož to není nic jednoduchého.

Prvním krokem byla samotná koupě pozemku. Na pozemku se vyskytovala velmi stará vinice, která byla potřeba odstranit. Na příslušných úřadech bylo nutné zažádat o vyklučení (vytrhání keřů) staré vinice. Po jeho schválení jsme přistoupili k samotné likvidaci keřů uřezáním u země a následným vyoráním kořenů, dále odstraněním opěrné konstrukce (dráty, sloupky, tyčky u keřů). Po vyorání se kořeny sesbírali a odvezli spolu s poškozenou starou opěrnou konstrukcí. Jakmile se proběhlo vyčištění pozemku, následovala úprava půdy hloubkovou orbou a navazujícím upravením pro výsadbu zeleného hnojení. Zelené hnojení je soubor rostlin, které vytvoří zelenou hmotu plnou živin, která se posléze zapraví do půdy a tím ji obohatí o důležité živiny, které keře vinné révy v prvních letech čerpají. Souhrn těchto operací trvá 1-2 roky dle velikosti pozemku. Mezi tím si půda stihne i odpočinout a nabrat nové síly.

Sázení nových keřů probíhá v jarním nebo podzimním termínu, kdy je více vláhy v půdě a nové keře tedy tak nestrádají a zvládnou se v půdě ujmout. My si vybrali jarní termín.

A co je potřeba u samotné výsadby zvládnout? Než započne samotné sázení je třeba pole vyměřit kolik řad keřů se na pozemek vejde, kolik je potřeba sazenic a materiálu na opěrnou konstrukci, poté znovu na příslušném úřadě zažádat o povolení k nové výsadbě. Jakmile úřad povolení schválí, lze objednat sazenice odrůd, které si vinohradník zvolil. Následuje dovezení sazenic, kterým se den před výsadbou zakrátí kořeny a ponoří do vody, aby sazenice nasáli vodu do začátku růstu a v půdě nezaschly. V den výsadby jsme ještě kořeny každé sazenice před jejím zasazení omočili ve speciálním gelu, který poté v půdě absorbuje veškerou vlhkost a opět zamezuje zaschnutí kořenů v půdě.

Samotné sázení lze provádět několika způsoby. My jsme si vybrali ruční výsadbu, kde pomocí speciálního kovového sázeče do něj vložíme sazenici a v pichem do země se umístí do půdy. Poté se sazenice jemně povytáhne a okolo přišlápne, aby se kořeny obrátili zpět směrem dolů a tak mohla sazenice přirozeně zakořenit. Sázení se provádí do předem vyměřených řad s pravidelnými rozestupy dle odrůdy (75-90 cm). Pro větší úspěšnost uchycení jednotlivých sazenic se sazenice krátce po výsadbě jednou až dvakrát zalejí. Poté nezbývá nic jiného, než  k sazenicím postavit opěrnou konstrukci, ke které se budou keře pnout (sloupky, dráty, tyče, spony, kotvy k ukotvení sloupků na kraji řad).

Závěrem už jen vinohradník čeká, zdali se sazenice ujali (případně podsadí novou sazenicí) a těší se na první „panenskou“ úrodu, která je nejdříve za 3 roky od výsadby.

Jak se postupuje v nově založené vinici a jak je potřeba o ni pečovat? O tom si povíme zase příště.

Vaši vnuci.

Phone: +420 725 745 620
Provozovna: Biskoupky 13, 664 91
Sídlo: Horní 759/7, Brno 639 00