Zimní řez

Zimní řez

Právě teď prožíváme a nejen my, vlastně všichni vinaři období, kdy chystáme révu na novou sezónu. Jde o tzv. ,, zimní řez“ révy, který provádíme v období vegetačního klidu.

Ale začněme od začátku. Réva vinná je dřevnatá liána, která se pne. V našich končinách proto znáte vinice, které se obhospodařují na konstrukcích (sloupcích a drátech). Pro nás a vinaře je tento způsob nejlepší co se týče všech prací během roku. Po velkém podzimním vytížení, kdy vinice odevzdala své plody, tedy nastává období vegetačního klidu, opadává listí a vinice se ukládá na nějaký čas k zimnímu spánku.

Každý vinař začíná se zimním řezem jinak podle své rozlohy. My obhospodařujeme necelý Ha vinic, takže klidným tempem po novém roce vyrážíme.

K samotnému řezu…

Jak jsem psal na úvod, réva je dřevnatá pnoucí se liána, tudíž je potřeba ji prořezat, omladit a připravit na novou sezónu. U samotného keře (hlavičky) strávíme nějaký čas, je potřeba se rozhodnout, který nový ,, tažeň“ necháme jako hlavní ten rodící. Vyřežeme staré dřevo, které rodilo v poslední úrodě, vyčistíme hlavu, tak aby nám tam zůstaly pouze dva hlavní tažně z jednoletého dřeva. Oba dva zastřihneme na 8-10 oček a necháme být. Takhle nařežeme všechny keře.

Přichází období vyvazování. Námi nastřihané tažně, musíme vyvázat na opěrnou konstrukci (drát). Je více způsobů. Vodorovně současně s drátem nebo do oblouku přes drát, nejlépe do kopce, pokud je vinice ve svahu. Nesmíme zapomenout, že tažeň ponese váhu čili vyvazování se nesmí zanedbat.

Jak jsme psali u řezu, že necháváme dva tažně tak při vyvazování si vybereme pouze jeden hlavní a ten druhý zakrátíme na dvě očka jako záložní. Děláme to tak už roky, stalo se, že se nám sem tam zalomil a pak nebylo z čeho vyvazovat. Jsme poučeni a takhle nám to vyhovuje.

Proč vyvazujeme jeden hlavní tažeň? U každé odrůdy víme, do jaké cukernatosti dozrává. K výrobě kvalitních vín je potřeba velmi vyzrálá surovina s odpovídající cukernatostí. To můžeme zaručit právě už teď na začátku roku v zimním řezu, že připravíme vinici na jednom tažni námi vybraném dřevu. Kdyby hlavička měla vyživovat více tažňů, nikdy bychom nedocílili kvalitní vyzrálé suroviny. Někdy se vybírat nedá, hlavně když už je vinice starší (30 a více let). Vinař má možnost životnost révy prodloužit, proto je řez velmi důležitý. To bylo něco málo k řezu, jak jej provádíme, proč je důležitý a na co má vliv. Až k nám na Slovácké Kyjovsko zavítáte, rádi Vás vinicí provedeme.

Add Comment

Phone: +420 725 745 620
Provozovna: Biskoupky 13, 664 91
Sídlo: Horní 759/7, Brno 639 00